7.8.2024

Porvoon ortodoksisen kirkkomme vihkimisestä tuli kuluneeksi 35 vuotta. Silloinen Helsingin metropoliitta Tiihon vihki 5.8.1989 Porvoon ortodoksisen kirkon Kristuksen kirkastumisen kirkoksi.

Ja aivan kuten eilisessäkin juhlan vigiliassa kirkon ensimmäisen praasniekan vigiliaa oli toimittamassa nykyinen Helsingin ortodoksisen seurakuntamme kirkkoherra Markku Salminen, kanttorina toimi Elena Nemlander ja ipodiakonina Jari Pylvänäinen.

Isä Markku piti vigilian päätteeksi puheen, jossa muisteli kirkon vihkimistä ja ensimmäisiä jumalanpalveluksia pyhäkössä.

”Porvoon kirkko on oiva esimerkki siitä, kuinka paikalliset voivat huolehtia pyhäköstään. Seurakuntamme on hyvin kiitollinen paikallisten vapaaehtoisten, rukoilijoiden ja työntekijöiden panoksesta ja yhteistyöstä. Kuten Kristuksen kirkastumisen juhlan evankeliumissa kuulemme, kun Kristus osoitti jumaluutensa ja kirkkautensa, opetuslapset näyttivät inhimillisen puolensa ja olisivat halunneet jäädä Taaborin vuorelle, missä on hyvä olla. Kristus kuitenkin osoitti, että kristittyinä emme voi jäädä paikoillemme, vaan meidän tulee jatkaa hengellistä julistusta ja viedä sanomaa kirkastuneesta ja ylösnousseesta Kristuksesta kaikkialle maailmaan, viedä Kristuksen valoa ja voimaa maailmaan, joka sitä niin kipeästi tarvitsee.”

Praasniekassa oli paikalla myös Porvoon ortodoksisen kirkon piirtänyt ja suunnitellut rakennusmestari Juhani Sorsa.

”Olen todella kiitollinen, että Herra on suonut minulle pitkän iän (nyt 83 vuotta ja pääsin vielä tähän 35. praasniekkaan paikan päälle. Olimme Porvoossa vuosiakausia odottaneet omaa pyhäkköä. Olemme kiitollisia Porvoon luterilaiselle kirkolle, joka vuokrasi tämän maan seurakunnallemme ja saimme rakentaa pyhäkkömme. Suunnittelu oli helppoa, sillä tiesin jo kokemuksesta, minkälainen kirkko olisi toimiva. Tähtäsimme valmistumista elokuulle ja nopeasti pyhäkön omaksi nimikkojuhlaksi muovautui juuri Kristuksen kirkastumisen juhla, joka sopii myös Porvoon kansainväliseen ja ekumeeniseen ympäristöön.”

Porvoon ortodoksisen kirkon piirtänyt rakennusmestari Juhani Sorsa on kiitollinen 35 vuodesta, kun porvoolaisilla on ollut oma kotipyhäkkö.

 

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen piti juhlavigiliassa 5.8. puheen, jossa muisteli kirkon vihkimystä ja pyhäkössä ensimmäistä toimittamaansa vigiliaa.
Porvoon alueen pappi rovasti Andrei Verikov kuuntelemassa puhetta yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

 

Porvoon ortodoksisen kirkon kanttori Elena Nemlander johti kuoro ja kirkkokansaa yhteislauluun. Taustalla ikonostaasissa Kristuksen kirkastumisen ikoni.  Elena Nemlander toimi kanttorina myös kirkon ensimmäisessä praasniekassa 35 vuotta sitten.

 

Vapaaehtoiset Ekaterina Shorohova ja Gaina Gorevaja viimeistelemässä juhlatarjoiluja. Juhlan tarjoiluista vastasi paikallinen Porvoon tiistaiseura.

 

Tunnelma juhlassa oli kiitollinen ja kirkko oli täynnä kirkkokansaa niin läheltä kuin kauempaakin. Alueen vapaaehtoiset, erityisesti Porvoon tiistaiseura, olivat jälleen huolehtineen juhlan tarjoiluista.

Helsingin ortodoksinen seurakunta toivottaa monia armorikkaita vuosia tänään Kristuksen kirkastumisen juhlana temppelijuhlaansa viettävälle Porvoon ortodoksiselle kirkollemme ja kaikille sen rakentajille, kaunistajille ja siellä työtä tekeville sekä rukoileville!

 

Teksti ja kuvat: Vlada Wahlstén

Kategoriat Uutiset