Kirjastonhoitaja Christina Kontkanen esittelee arkkipiispa Leon siviilinimellään (Leo Makkonen) kirjoittamaa uusinta runokokoelmaa Viivan ulottuvuudet. Kuva: Vlada Wahlstén

10.10.2024

Suomalaisen kirjallisuuden päivä (10. lokakuuta) tarjoaa hienon tilaisuuden tutustua ortodoksiseen kirjallisuuteen, joka on olennainen osa maamme hengellistä ja kulttuurista perintöä. Kirjastomme, joka on erikoistunut ortodoksiseen kirjallisuuteen, juhlistaa tätä päivää tuomalla esille kokoelmiemme aarteita, jotka valaisevat ortodoksisuuden monimuotoista historiaa ja sen vaikutusta suomalaiseen kulttuuriin.

Suomalaisesta ortodoksisesta kirjallisuudesta löytyy monia merkittäviä kirjoittajia, kuten arkkipiispa Paavali, piispa Aleksander Karpin, Tito Colliander, Serafim Seppälä, nunna Kristoduli, Joel Haahtela ja muita. Runouden osalta mainittakoon Ari Surakan ja Leo Makkosen tuotanto. Heidän teoksensa tarjoavat lukijalle syvällistä tietoa ortodoksisen perinteen rikkaudesta ja sen juurtumisesta suomalaiseen elämäntapaan.

Karjala on ollut merkittävä ortodoksisuuden kehto Suomessa. Kirjastossamme on runsaasti teoksia, jotka käsittelevät Karjalan historiaa, ortodoksista kulttuuria ja elämäntapaa sekä niiden vaikutusta koko Suomen kansaan. Näiden teosten kautta lukija voi paremmin ymmärtää ortodoksisuuden erityistä asemaa maamme historiassa. Tässä kategoriassa erityismaininnan ansaitsee arkkipiispa Leon kirjallinen tuotanto, jossa korostuu myös karjalan kielen merkitys osana kotimaista kirjallista sivistystä.

Ortodoksisen kirkon pyhät ja heidän opetuksensa ovat keskeinen osa Suomen ortodoksista traditiota. Suomen omat pyhät, kuten Karjalan valistajat, pyhä marttyyri Johannes Sonkajanrantalainen ja pyhittäjä Johannes Valamolainen, ovat jättäneet pysyvän jäljen maamme ortodoksiseen hengelliseen perintöön. Kirjastomme laaja elämäkertakokoelma sekä Valamon vanhuksen kirjekokoelma valottavat näiden pyhien elämää ja opetuksia.

Ortodoksiset ikonit ja kirkkotaide ovat ortodoksisen hengellisyyden sydämessä. Suomessa ortodoksinen kirkkotaideperinne on rikas ja monivivahteinen. Kirjastomme kokoelmista löytyy runsaasti teoksia suomalaisilta tekijöiltä, jotka käsittelevät ikonien teologiaa, historiaa ja taiteellisia ulottuvuuksia.

Suomalaiset ortodoksiset teokset ovat saavuttaneet kansainvälistä arvostusta. Merkittävien hengellisten teosten käännökset ovat löytäneet uusia yleisöjä eri puolilta maailmaa. Tämä osoittaa, että suomalainen ortodoksinen kirjallisuus resonoi laajemmassakin kulttuurisessa kontekstissa.

Tervetuloa tutustumaan kirjastoomme ja viettämään Suomen kirjallisuuden päivää ortodoksisen kirjallisuuden parissa! Jokainen teos avaa ikkunan ortodoksisen uskon syvyyksiin ja sen vuosisataiseen perinteeseen maassamme.

Päivän kunniaksi juhlistamme myös esipaimenemme tuoreinta runokokoelmaa Viivan ulottuvuudet, jossa kristillisen etiikan ja elämänviisauden ajalliset ja ajattomat ulottuvuudet kietoutuvat yhteen.

Teksti: Christina Kontkanen

Kirjoittaja on toiminut Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirjastonhoitajana 22 vuotta.

Lisätietoa kirjaston kokoelmista, aukioloajat ja yhteystiedot:

Kirjaston sivut

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset