Helsingin hiippakunnan koordinaatioryhmä on arkkipiispa Leon siunauksella perustanut 14.4. hätäruoka-apuverkoston.
Hiippakunnallisen hätäruoka-avun tarkoituksen on varmistaa, että ukrainalaispakolaisille saadaan tarvittaessa nopeasti toimitettua ruoka-apua.
Ensimmäinen hätäruoka-apu kerätään toisena pääsiäispäivänä 18.4. kello 14–16 Tikkurilan ortodoksisella kirkolla (Läntinen Valkoisenlähteentie 48, Vantaa).
Seurakuntamme monikulttuurisesta seurakuntatyöstä vastaava pappi Johannes Lahtela on paikan päällä ottamassa hätäruoka-aputoimituksia vastaan.
Keräykseen toivotaan ei kylmävarastointia vaativia elintarvikkeita, kuten kuivaruokia, ja hygieniatuotteita, kuten vaippoja ja kuukautissuojia. Myös siivoustarvikkeita ja pyykkitelineitä voi tuoda.
– Pääpaino on kriittisessä ruoka-avussa. Seurakuntalaiset voivat kuitenkin halutessaan lähettää myös pääsiäistervehdyksen. Koska pakolaisista suuri osa on lapsia, voi paikalle toimittaa myös pääsiäisherkkuja tai leluja, kunhan lelut ovat uusia tai uutta vastaavassa kunnossa, kertoo isä Johannes.
Lähetys toimitetaan kirkkaalla viikolla.
Juuri maahan saapuneet pakolaiset tarvitsevat ruoka-apua
Ukrainasta saapuvia sodan pakolaisia sijoitetaan valtakunnallisesti eri paikkoihin. Saapuessaan heille osoitettuun majoitukseen on usein pakolaisilla ruoka vähissä tai jopa loppunut. Kentältä tulleiden viestien mukaan paikalliset tukiverkostot kuten SPR ja kunnat toimittavat apua, mutta ovat byrokraattisesti hitaita. Apu voi tulla jopa kahden viikon viiveellä. Todellisuudessa pakolaisten tarve ruualle on kuitenkin välitön.
Seurakuntamme alueella näin kävi Nastolassa.
– Seurakuntaamme tuli 11.4. avunpyyntö, jossa kerrottiin viime viikolla Nastolaan saapuneen 200 ukrainalaisen pakolaisen tarvitsevan välittömästi ruoka-apua. He olivat saaneet jo viikonloppuna ruokaa Facebookin kautta järjestetyillä ruokakeräyksillä. Ruoka oli kuitenkin ehtinyt jälleen loppua, ja SPR:n toimittama apu ei ollut vielä tavoittanut kaikkia, kertoo Seurakuntamme monikulttuurisen työn pappi Johannes Lahtela, joka päätti tarttua avunpyyntöön.
Haminan piispa Sergein siunauksella isä Johannes käynnisti kotikaupungissaan Keravalla paikallisen hätäruoka-apukampanjan sosiaalisessa mediassa.
– Vuorokaudessa saimme yksityisiltä lahjoittajilta pakettiautollisen elintarvikkeita sekä siivoustarvikkeita. Saimme paikalliselta teatterilta pakettiauton ja kuskin, kertoo isä Johannes.
– Pakettiauto tyhjeni minuuteissa. Ukrainalaiset olivat nälissään ja hädissään. Luin ulkona muutaman rukouksen suomeksi, ja ihmiset hiljenivät, osa romahti itkemään liikutuksesta. Heille oli tärkeää saada osallistua lyhyisiin rukouksiin, vaikka he eivät ymmärtäneet kieltä.
Suuria toimijoita avustusjärjestöjä pienempänä toimijana on kirkolla ketteränä toimijana hyvät edellytykset välittömän hätäruoka-avun antamiseen Ukrainan sodan pakolaisille.
– Paikallisella tuntemuksella saamme hyvin kohdennettua avun juuri sinne missä sitä tarvitaan, tähdentää hiippakunnan ylidiakoni Andreas Salminen.
Eri alueilla on lisäksi hyvin erilaiset valmiudet nopean aineellisen avun antamiseen. Toisaalla yhteiskunnan tukiverkot ovat vahvat, kun taas muualla paikalliset vapaaehtoiset saavat järjestettyä apua.
Näin hätäruoka-avun jakelu toimii
Kun seurakunta, pyhäkköyhteisö tai pappi saa tiedon pikaisen avun tarpeen olevista pakolaisista hän ottaa yhteyttä keräyspisteeseen. Keräyspisteestä vastaava henkilö lähettää ruoka-avun.
Ruuan keräämisessä ja kuljettamisessa tullaan käyttämään niin seurakuntamme työntekijöitä kuin vapaaehtoisia.
Koska pakolaiset tarvitsevat myös hengellistä apua ja tukea, seurakunnan pappi osallistuu ruoka-avun toimittamiseen ja pitää käynnin yhteydessä myös lyhyen rukoushetken.
Ensimmäiset keräyspisteet seurakuntamme alueella ovat Tikkurilassa ja Keravalla. Uusien pisteiden perustamisesta ja keräysajankohdista tiedotetaan seurakunnan sivuilla ja sosiaalisessa mediassa.
Seurakunta rohkaisee kaikkia mahdollisuuksiensa mukaan osallistumaan ukranalaispakolaisten tukemiseen hätäruoka-apukeräyksessä. Myös Filantropian kriisiavun kautta voi tukea ukrainalaispakolaisia.
Lisätietoja:
Ylidiakoni Andreas Salminen, andreas.salminen@ort.fi, 0400185739
Seurakuntamme monikulttuurisesta seurakuntatyöstä vastaava pappi Johannes Lahtela, johannes.lahtela@ort.fi, 0407760700